Desi imi place sa gatesc, nu pot sa spun ca punctul meu forte e la dulciuri. Stiu sa fac o prajitura, care imi iese bine intotdeauna, si mai fac uneori si variatii ale ei (alt blat, poate mai adaug ceva, etc). Chiar si asa, asta nu inseamna ca nu am mai incercat sa fac si altceva, sa reusesc sa creez si alte deserturi, poate uneori niste variante mai sanatoase, cu mai putin zahar sau chiar fara zahar deloc. De la banana bread la placinta cu mere, briose sau clatite pufoase pana la biscuiti si negrese, incercarile au fost, dar unul din motivele principale pentru care vreau sa mai fac deserturi acasa e pentru a putea controla ingredientele si mai ales nivelul de zahar din ele.
Avem zahar prezent in foarte multe produse pe care le consumam zilnic, chiar daca ele nu sunt neaparat dulciuri, asa ca, in incercarile mele de "no sugar challenges" am vrut sa gasesc o alternativa gustului dulce, dar care sa nu altereze gustul preparatului. Pe mine nu ma intereseaza atat de mult numarul de calorii al indulcitorului, cat indicele glicemic. Prea mult zahar nu e bun fie ca ai sau nu probleme de sanatate, si ma refer aici la tipurile de diabet, sau poate unele probleme hormonale (ex. PCOS), motiv pentru care am tot cautat de ceva timp incoace o metoda sa il mai reduc.
Vad in multe retete folosit siropul de agave ca inlocuitor al zaharului, ca alternativa mai sanatoasa, sau chiar miere, iar eu sincer nu agreez acest gen de inlocuitori in prajituri sau cafea, odata din perspectiva de gust, iar alta pentru ca nu mi se pare ca intr-adevar aduce un beneficiu. Daca luam spre exemplu siropul de Agave, acesta are un indice glicemic de 54, iar zaharul normal de 68, asa ca desi exista o diferenta, nu mi se pare substantiala.
Totusi ce folosesc eu cand nu vreau sa folosesc zahar? Daca mi se pare ca pot, nu pun nimic (daca folosesc fructe care sunt deja dulci in mod natural, sau ingrediente care sunt deja dulci la gust cum e scortisoara), dar uneori, pur si simplu nu e destul sa nu pun nimic, lipseste dulceata, mai ales daca facem ceva cu cacao sau fructe acrisoare. Ce prefer eu este un indulcitor pe baza de stevie, pentru ca acesta are indicele glicemic 0, ceea ce reduce considerabil indicele preparatului final. Am descoperit varianta echivalenta zaharului tos, dar din stevie de la Edulcorem, si am testat-o in cateva retete. Pot sa spun ca nu se simte absenta zaharului, le-am facut cat de dulci am considerat si au iesit foarte bune la gust, nu am simtit ca ar avea un gust diferit fata de zaharul normal pe care il folosim.
Sa trecem acuma si la reteta pe care voiam sa o impartasesc astazi, e o reteta super simpla, rapida, potrivita si in cazul in care tineti dieta ketogenica sau aveti un stil de viata paleo.
Timp de preparare: ~20 min
Ingrediente:
- 200g unt de arahide (eu am folosit unt de arahide crunchy de la Biona, varianta sarata, puteti folosi de care preferati - cel folosit de mine nu are nici zahar adaugat)
- 1 ou
- 2 lingurite de indulcitor Edulcorem 1:1
- 2 lingurite unt de migdale (eu am folosit tot un unt de la Biona, fara zahar adaugat)
- o jumatate de lingurita de praf de copt
- o jumatate de lingurita de sare (aici depinde si cum va plac, mie imi place combinatia de dulce-sarat)
- chocolate chips (optional)
Preparare:
Recomandarea mea este sa folositi un robotel de bucatarie, pentru ca e mai dificil de omogenizat ingredientele cu mixerul sau amestecand manual.
- Incalziti cuptorul la 180 de grade C.
- Adaugam toate ingredientele in robotel, exceptand bucatelele de ciocolata; nu conteaza ordinea lor. Amestecati pana cand acestea au devenit o compozitie omogena si consistenta "aluatului" este ceva mai tare si modelabila.
- Pregatiti tava cu hartie de copt.
- Eu am luat cate o lingurita din compozitie si am modelat biscuitii si i-am asezat in tava.
- Dupa ce am asezat biscuitii, am pus si ciocolata deasupra, presand-o putin pe biscuiti.
- Punem biscuitii la cuptor timp de 10, maxim 15 minute.
- Dupa ce scoatem biscuitii, trebuie lasati putin sa se raceasca, asa vor avea si o consistenta mai potrivita.
- Se servesc singuri, sau cu un pahar de lapte (de care vreti voi) - mie imi plac mult de tot in combinatie cu laptele
Reteta mi se pare foarte usoara si rapida, si mie mi-au placut tare mult acesti biscuiti, si mi se pare ca indulcitorul folosit merita putina atentie. In 14 noiembrie a fost Ziua Diabetului, iar eu vreau sa va aduc in atentie, fie ca aveti sau nu probleme, ca putem sa ne bucuram de gustul dulce, fara sa facem compromisuri. Am fost incantata sa vad varietatea de produse de la Edulcorem, acesta fiind un indulcitor natural din Stevia Rebaudiana si Eritritol. Acesta este stabil termic si nu are gust amarui, nu altereaza in mod negativ gustul preparatelor (exemplu reteta de mai sus).
Sunt curioasa daca incercati reteta, cum vi se pare si daca voi incercati sa reduceti zaharul din alimentatie. Mie mi se pare o optiune buna si pentru copii, fiind o alternativa mai sanatoasa. Daca sunteti interesati de produse, le gasiti aici.